Het eerste Nationaal Bloembollenweekend is afgelopen weekend afgetrapt in Culemborg. Deze campagne van Stichting Steenbreek, Stichting The Pollinators en de Bee Foundation richt zich op het promoten van het planten van biologische bloembollen. Dit moet het voedselaanbod voor hommels en bijen in het voorjaar verbeteren.
Het idee voor de bloembollencampagne komt van landschapsarchitect Ada Wille. Zij heeft de campagne met de hulp van de stichtingen en partners opgezet. Door de biologische bloembollen nu te planten, krijgen insecten in het voorjaar voldoende voeding.
Vanwege de opwarming van de aarde vliegen insecten eerder uit, de bij en de hommel al als het 15 graden is. Als er onvoldoende voedsel is, raken ze snel uitgeput en gaan ze vaak dood. Met het planten van meer voorjaarsbloembollen kan dit volgens Wille voorkomen worden.
Het Nationaal Bloembollenweekend legt de nadruk op biologische bloembollen, omdat deze zeker vrij chemische bestrijdingsmiddelen. Andere bloembollen kunnen vanwege de gifstoffen juist dodelijk zijn voor insecten. Wille: ‘Koop liever wat minder, maar wel biologische bloembollen.
Het moet zich als een olievlek gaan uitbreiden en het jaarlijks op de radar komen.
‘Ik hoop dat deze campagne en de noodzaak ervan rond gaan zingen en dat het door meerdere partijen wordt opgepakt’, zegt ze. ‘Het moet zich als een olievlek gaan uitbreiden en het jaarlijks op de radar komen. Nederland is toch een bollenland.’
Wille hoopt dat ook scholen zich aansluiten bij het initiatief en daarop inspelen.
De aftrap van het eerste Bloembollenweekend vond plaats in de gemeente Culemborg. Op de Varkensmarkt zijn door kinderraadsleden, radio- en televisiepresentatrice Lisa Wade en wethouder Daphne Bijvoet tientallen bloembollen in de grond gestopt.
‘Ik ben er heel blij mee dat Culemborg is gekozen voor de aftrap voor deze campagne’, zegt Bijvoet. ‘Groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn voor onze gemeente belangrijke thema’s. We hebben ook een prachtig, mooi buitengebied en dat willen we ook zo houden.’
Bijvoet voegt daaraan toe dat Culemborg een mooi voorbeeld hoopt te geven aan de rest van Nederland, ‘zoals bij exitpolls bij verkiezingen ook vaak naar onze gemeente gekeken wordt’.
Het Nationaal Bloembollenweekend loopt gelijk met de campagne ‘Plant je mee’ waarin het najaar als ideaal plantseizoen wordt gepromoot. Onder meer het planten van voorjaarsbloembollen wordt in deze periode aanbevolen, totdat de vorst invalt.