Natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw is een vorm van (biodiverse) duurzame landbouw, waarin de bedrijfsvoering optimaal gebruik maakt van en bijdraagt aan de kwaliteit van de natuurlijk omgeving. Het houdt rekening met de natuur, door deze niet alleen optimaal te gebruiken, maar ook te sparen en te verzorgen. ‘Natuurinclusieve landbouw produceert voedsel binnen de grenzen van natuur, milieu en leefomgeving, met een positief effect op de biodiversiteit’. Hier vind je bestaande initiatieven en maatregelen om deze vorm van landbouw toe te passen. Voor een uitgebreide verkenning van het concept en mogelijke maatregelen voor natuurinclusieve landbouw zie: Erisman, van Eekeren, van Doorn, Geertsema & Polman (2017).

Initiatieven Natuurinclusieve landbouw

Maatregelen Natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw is een vorm van landbouw die op alle fronten rekening houdt met de natuur. Door deze niet alleen optimaal te gebruiken, maar ook te sparen en te verzorgen. Uiteindelijk leidt dat tot minder belasting van het milieu en verbetering van biodiversiteit. Het huidige agrarische systeem is een belangrijke oorzaak van biodiversiteitsverlies en het onder druk staan van verdienmodellen in de landbouw. Samen met bottom-up partners, agrarische collectieven, wetenschappers, natuurorganisaties en de provincie versnellen wij deze duurzame vorm van landbouw in de provincie, maar ook in de rest van Nederland.

Waarom is natuurinclusieve landbouw belangrijk?

Natuurinclusieve landbouw is nodig voor landschap, milieu, natuur en voor een gezonde rendabele landbouw op de lange termijn. De biodiversiteit daalt en de natuur in agrarische gebieden staat onder druk. Ook de provincies (IPO) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben eveneens de ambitie uitgesproken voor meer natuurinclusieve landbouw in Nederland. Tegelijk groeit ook bij het publiek het bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel.  Consumenten erkennen dat een goede balans tussen productie en natuur in de landbouw noodzakelijk is en dat ook zij daar een verantwoordelijkheid in hebben.

Vier belangrijke aspecten

De samenhang tussen de volgende aspecten is belangrijk:

  • landbouwkundig rendement: voldoende productie van veevoer, melk, groente, bollen, aardappelen van uitstekende kwaliteit;
  • bedrijfseconomisch rendement: omzet, financiering, kosten, markt;
  • biodiversiteitsrendement: versterken bodemkwaliteit, natuur en landschapsherstel of behoud of het versterken van specifieke soorten biodiversiteit;
  • gebiedsgericht rendement: bijvoorbeeld natuurgerichte samenwerking op gebiedsniveau zoals agrarische collectieven en terreinbeheerders, mozaïek, gezamenlijke gebruik van diensten, marktbenadering.